In Antwerpen wordt morgen Hugo Claus gecremeerd.
Het lichaam van de betreurde schrijver stond nog boven de grond toen katholieke Belgische prelaten de afgelopen paasdagen meenden te moeten aangrijpen om Claus nog eens aan de paal te nagelen.
Niet gehinderd door kennis - van des schrijvers anti-papistische oeuvre zal men niet veel gelezen hebben op roomse burelen - kreeg de overleden letterengigant posthuum nog een aantal blasfemistische verwijten naar het hoofd.
Men zou zich na alle sektarisch gezever van afgelopen jaren eens een volledig relivrije nieuwsweek wensen, over zaken die er toe doen misschien, maar daar hadden in ieder geval andersdenkenden buiten de Vlaamse kardinaal Danneels gerekend.
De kerkelijke functionaris deed schamper over Claus' zelfgekozen ogenblik van afscheid van het leven, na een jarenlange ziekte - overigens zonder in zijn paasboodschap de naam van Claus te laten vallen. Het leek de kardinaal gepast er op te wijzen dat Hugo Claus niets minder dan "het lijden omzeilde". Ook de media waren volgens de geestelijk leidsman geen helden geweest maar hadden zich eveneens misdragen door de ruime publicitaire aandacht voor Claus' laatste wens.
De katholieke toorn gold ook de op Claus' sterfdag afgetreden Belgische minister-president Guy Verhofstadt, een liberaal en persoonlijk vriend van de schrijver, die het had gewaagd Claus' euthanasie "moedig" te noemen.
Ook een tweede geestelijk leidsman, de generaal overste dr. R. Stockman, Broeder van Liefde (heus, niet door Gerard Reve verzonnen, die kloosterorde heet echt zo), kwam met een veroordeling. De open manier waarop over de dood van de schrijver was bericht, het publieke respect van vooraanstaande burgers en de lof in veel media voor de beslissing van een van de grootste zonen van het land waren volgens de kerkelijk overste "meer dan tendentieus".
Maar gelukkig, onverdraagzame relipraat, kwetsende kritiek of niet - het komt allemaal nog goed met Hugo Claus.
Lees Edwin Fagel via de volgende link in VRIJSPRAAK - Hugo Claus aan de hemelpoort
http://www.derecensent.nl/
God zelf heeft kennelijk ook al danig de smoor in. "U denkt toch niet dat ik nog geloof sinds de dood van mijn Zoon?"
En: "Gaat u maar gauw naar binnen, meneer Claus. Die zeven maagden zijn u van harte gegund."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten