dinsdag 24 maart 2009
Roomse kaas
Rommedou
Kaas
uit het Land van de Herfst
naar Oud-Trojaans recept
geurend, volgens de Ilias
naar het zweet van de helden
Hector & Achilles
O, als het kussen van de blonde geilheid
van Helena…
zó was het smaken van een Rommedou
alsof de langgerekte extase van Helena’s omarming
plots Homerisch
op je tong!
Een hap Rommedou kon een kranke genezen
in het Zuid-Limburg van mijn jeugd
Helaas, Rome is al dit soort Maaslandse Wonderen moe:
Niks Geur van Heiligheid!
Alle macht aan de Formaggio!
Aan de Mafia
van de Parmezano, de Mozzarella & de Bel Paese!
Nooit, nooit
zullen wij mogen bidden
van de kardinalen Gorgonzola & Mascarpone:
Heilige, heilige Rommedou
dank voor de stank
uit onze Roomse billen
Wél
contra de (protestante) dwaasheid van de Edammer
Gods bolle kouwe-
tenenkaas uit het Holland van Calvijn…
Doodskop-
kaas - van voor de val van Troje!
MANUEL KNEEPKENS
(ongepubliceerd)
Foto rechts: Edammer, verpakt in klassieke rode paraffine.
Boven: Amandeltaart met rommedou. Maastrichtse rommedou, een kaastaart in bladerdeeg, geldt als een exquise tractatie. Rommedou of rommedoe - ook wel Hervekaas of Herfse (stink)kaas, in de VS beroemd geworden als Limburger Cheese - is een naam voor een vierkant, hartig oud kaasje ontstaan uit samenvoeging van het Maastrichtse “roum” (=room) en het Franse “doux” (=zacht).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten